Gaste Arşivi
  1. Servet-i Fünun
  2. 1900-01-11

11 Ocak 1900 Tarihli Servet-i Fünun Dergisi

Sayfa 1

Drama'da müceddeden derdest inşa bulunan gureba hastanesinin vaz-ı esas resmi

Sayfa 2

İstanbul Postası. Evin içinde çocuklar koşuşuyorlar, gülüşüyorlar, söyleşiyorlar. Bu gece at cambazlarının seyir olunacağı bu söyleşmelerin, sevinçlerin içinde tekrar olunuyor. Büyükler bu cuşiş-i mesadete mütebessimane bakarken bir aralık onlar da cereyan-ı şetarete kapılıyor, Ramazan’a müteallik mübahaseler açılıyor. İşte sokakta pencerenin altından geçenlerin de sözleri hep Ramazan’a ait; vakt-i imsak hesap ediliyor… Sahi, bu sene şehr-i mübarek mevsimin en uzun gecelerinden pek çoğunu alıyor, Kânunuevvel’in on birinden on dördüne kadar devam eden yeldalardan sonra gün doğumu oldu. Gündüzler ancak birkaç dakika kazanabildi, Ramazan da geldi. Bu ciheti konuşuyorduk, içimizden biri dedi ki: “En uzun günlere müsadif Ramazan’ı gördüm, o zaman çocuk değildim ama henüz bir küçük hanımdım, şimdi yaşım kemalini buldu, gelecek sene de en uzun geceli Ramazan görürsem ne mutlu bana!” Çocuklar el çırptılar, “Yelda ne demek, uzun günlü Ramazan nasıl oluyor?” diye soruyorlar.(…) Gazeteme o imzaların adem-i kabule sebep olan esas da pek sadedir, işte şundan ibaret: gazetemin kendi muharrirleri var, onlar yazıyorlar, hatta onların yazdıklarını bazı kere zamanı zamanına derç hususunda Servet-i Fünûn’un hacmen gösterdiği adem-i müsaadeden müteessir ve mahcubum. Bir de -vicdanımı neden saklayım? – ben isterim ki Servet-i Fünûn’un neşrine vasıta olmakla iftihar edeceği imzalar her şeyden ziyade ahlak-ı edebiye ve kalemiye sahibi- meslek sahibi zevat-ı muhteremeye mensup olsun… Artık bu hakikati de söyledikten sonra zannederim ki şuradan buradan Servet-i Fünûn’un aleyhinde yükselen seslerin hangi tellerden koptuğunu anlamak güç bir şey değildir.

Sayfa 3

Ulum-ı Siyasiye ve İçtimaiye: İktisat [*] Süs – Süsün tabiat-ı esasiyesi ve tenevvüü – Bazı hükemanın mütalaatı – Terakkiyat-ı sınaiye – Süsün tekâmülü – Süsün medeniyet ve cemiyete hizmeti – Vâzı-ı kânunların süse karşı ibraz ettikleri şiddetin esbabı *Eazım-ı iktisadiyun’dan Mösyö Pol Leroa Bulyo’nun [Henri Jean Baptiste Anatole Leroy-Beaulieu] Revü de dü mond [Revue des deux mondes] risalesine yazdığı bir makaleden icmalen tercüme ve iktibas edilmiştir.

Sayfa 4

Sayfa 4

Sayfa 5

Sayfa 5

Sayfa 6

Sayfa 6

Sayfa 7

Sayfa 7

Sayfa 8

Sayfa 8

Sayfa 9

Sayfa 9

Sayfa 10

Sayfa 10

Sayfa 11

Sayfa 11

Sayfa 12

Sayfa 12

Sayfa 13

Sayfa 13

Sayfa 14

Sayfa 14

Sayfa 15

Sayfa 15

Sayfa 16

Sayfa 16

Sayfa 17

Sayfa 17

Sayfa 18

Sayfa 18

Sayfa 19

Sayfa 19

Sayfa 20

Sayfa 20

Sayfa 21

Sayfa 21

Sayfa 22

Sayfa 22

Sayfa 23

Sayfa 23

Sayfa 24

Sayfa 24

Bu sitede gazetelerin sayfaları arşivciliğin ruhuna uygun olarak sansürsüz yayınlanmaktadır. Gazetelerdeki yalan veya yanlış haberlerden gazetelerin kendileri sorumludur. Sitemiz gazete sayfalarındaki bilgileri olduğu gibi yayınlar, onların doğru bilgi olduğunu garanti etmez. Her türlü görüş, destek ve önerileriniz içiniletisim@gastearsivi.com

Fiyat ArşiviNe DemekWiki WhatPrice Archive
Wiki What DeWiki What PlWiki What EsWiki What FrWiki What Th